Statist i kriminalitetskontrollens teater

Jeg har lige modtaget en AMBER alert på min telefon. Ja, jeg vidste heller ikke om der var tale om en bilbombe, gasudslip eller zombiealarm. Inden jeg panikkede og sprang ind efter min TEOTWAWKI oppakning, fandt jeg ud af dette :

https://en.m.wikipedia.org/wiki/AMBER_Alert 
Efter at være kommet mig over det forfærdelige over at vide, at en famile har den værste weekend i deres liv, så læste jeg hele artiklen – og sidder lidt forundret og tænker over hvad det er den slags alarmer gør ved mennesker – altså alle dem som ikke har deres livs værste weekend.

Det er som det er med den slags, man kan aldrig skrue ned igen. Man har engang i 1980’erne syntes det var en fantastisk idé at kunne bede befolkningen om hjælp. Men uanset hvor god en virkning, det kan have på faktisk at finde kidnappede børn (internettet siger tvivlsomt), så er den alvorlige bi-effekt, for mig at se, mere at det bidrager til en forholdsvis fiktiv angst om at nogen kunne kidnappe dit barn.
Det påvirker jo naturligvis hvordan forældre opfører sig – og jeg forestiller mig, at man ikke har lyst til at slippe sit barn af syne, forbyder dem at lege på vejen og følger dem alle steder. Det giver mere mening for mig, med det i baghovedet, at amerikanerne griner nervøst over barnevogne, der står udenfor cafeer med sovende børn, mens mor drikker en cafe latte indenfor eller over at børn i dk selv cykler i skole.
For hvordan skruer man ned for angsten?

Jeg har ikke kunnet finde statistik over børn kidnappet i Danmark, som er blevet udsat for en kriminel handling. Kun over børn, som var blevet bortført af deres egne forældre (33 børn i 2013) og de var alle blevet fundet igen.

Derfor håber jeg, at der ikke er nogen der finder på at indføre det samme alarmsystem i Danmark – for danskernes tillid til hinanden er helt sikkert skrøbelig og angst smitter.

 

UPDATE: Det viste sig at være en far der havde taget sin søn i dette tilfælde:  http://www.courant.com/news/connecticut/hc-trumbull-amber-alert-20160312-story.htm

 

Til dig, der ikke gider læse artiklen: 25 % af de ialt 186 Amber alerts der var i USA i 2014, var børnene taget med fremmede eller andre end deres forældre/værger.
Procentdelen af børn som er bortført, der faktisk er udsat for en kriminel handling i Europa er på 1%. Derfor forestiller jeg mig, at der i de 25% også gemmer sig de børn, som er blevet kørt af en nabo/legekammerats forældrer/lærer, fordi skilmisseforældrene havde glemt hvis tur det var til at hente, og/eller alarmen ringet ind af panikslagne vidner.

Jeg tvivler på, at der i det her land er procentvis så mange flere mennesker som faktisk vil børn det ondt.

 


http://boernebortfoerelse.dk/statistik.aspx
http://boernebortfoerelse.dk/media/1024669/bortfoerelser-fra-danmark-2003-2013.pdf
http://missingchildreneurope.eu/hotline

http://ekstrabladet.dk/112/article4000634.ece

http://www.bt.dk/danmark/boern-forsvinder-ikke-bare

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *